Stichting Morkiswa

Over Stichting Morkiswa

In 2014 hebben Francis Okech en zijn vrouw Rosemary Athieno een school voor beroepsonderwijs opgericht. Tororo is een kleine plaats in het oosten van Uganda, vlak bij de grens met Kenia. Het inwoneraantal bedraagt zo’n 30.000 inwoners.De school bevindt zich op 15 kilometer van het plaatsje Tororo. In de directe omgeving zijn veel kleine gemeenschappen van 500 tot 1000 inwoners.

Het biedt jongeren uit deze gemeenschappen de gelegenheid om onderwijs te volgen, zowel formeel als informeel. De doelstelling van MCSI is om jongeren scholing te volgen en zich te certificeren in een beroepsrichting, om later zelfstandig in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Verbetering van de levensstandaard en vermindering van werkeloosheid en crimineel gedrag zijn niet te onderschatten gunstige neven effecten in dit kansarme deel van Uganda.

 

Directeur Francis Okech heeft in 2015 een aanvraag ingediend bij PUM om zijn school MCSI te helpen bij het opstarten van een afdeling autotechniek. Senior expert Frank Wevers heeft, met 32 jaar ervaring in het beroepsonderwijs in Nederland met de vakrichting voertuigentechniek, eind 2015 de school in Uganda bezocht. Aangekomen op school bleek al snel dat de noden hoog waren. Het ontbrak, vooral, in de technische afdelingen aan materialen en gereedschappen. Ook de organisatie en het management van de school kon verbeterd worden. Het delegeren van werkzaamheden door de directie en vernieuwen van de didactische werkvormen waren wenselijk.

 

Terug in Nederland is Frank Wevers begonnen met het oprichten van een stichting die tot doel heeft om de school in Tororo te helpen met allerlei zaken. Dat heeft geleid tot het oprichten van Stichting Morkiswa, waarbij ook secretaris Eric Kleipool, als vrijwillig bestuurde al werkzaam in Uganda, en penningmeester Jos van der Werff betrokken zijn. Stichting Morkiswa onderhoudt contact met de school, via email en Whatsapp. Directeur Francis Okech en zijn vrouw Rosemary Athieno hebben gevraagd om ondersteuning bij het opstarten en realiseren van onderwijs aan jongeren van hun school. Het professioneel runnen van een technische school zonder elektriciteit is moeilijk voor te stellen. Resultaten: in 2017 werd de school aangesloten op het elektriciteitsnet, in 2018 startte de bouw van de dining hall, die gebruikt wordt als examenzaal en ontspanningsruimte. In 2019 startten we de uitbreiding van de meisjes slaapzaal voor meer privacy en persoonlijke hygiëne. De directeur stuurt een aanvraag. Wij beoordelen op materiaalgebruik en opbouw van de financiële aspecten. Na goedkeuring werven we fondsen om de bouw mogelijk te maken. Zijn de benodigde fondsen behaald, dan wordt het geld overgemaakt onder voorwaarden dat docenten en leerlingen helpen met de bouw en dat de offertes gedekt worden door rekeningafschriften. In Nederland bestaan onze werkzaamheden uit het onderhouden van contacten met diverse fondsen en instellingen zoals Wilde Ganzen, Biblionef, ToolstoWork, Worldschool en het Platform Deventer-Uganda en andere netwerken. Ook donaties van verschillende andere stichtingen en bedrijven helpen ons om de school financieel te ondersteunen. Hiermee kunnen we per projectaanvraag de school stap voor stap verder helpen naar een goede infrastructuur, goede materialen en gereedschappen en goed onderwijs.

 

De resultaten die we bereikt hebben door het aanschrijven en vinden van fondsen voor de uitvoering van bouwkundige zaken is een materieel succes. Tijdens het bezoek van het bestuur aan de school in 2015 en 2017 hebben we gezamenlijk ervaringen opgedaan die verder gaan dan uiterlijk vertoon.

Contactmomenten met het docententeam en de leerlingen zijn een inspiratiebron geweest om door te gaan met de hulp aan de school. Bijeenkomsten met medewerkers van plaatselijke bedrijven, woongemeenschappen in de omgeving en de lokale bestuurders daarvan, hebben ons een socialer beeld gegeven van het leven, opleiden en werken in Afrika.

De samenwerking met de directie en het docententeam van MCSI is dusdanig, dat dit kansarme deel van Uganda een plek in ons hart heeft gekregen.

Motto van Stichting Morkiswa: Don’t wait for your future, work on it. Today!

Partners

Met ondernemers in Deventer stimuleren wij nieuwe verbindingen . Zo leveren we samen een bijdrage aan mens , milieu, maatschappij en wereld