Stichting Vietnam-Nederland

Over Stichting Vietnam-Nederland

Jaren reisde Hennie Doldersum biddend door landen waar christenen niet in vrijheid leven.

Toen kwam er de drang om naast bidden iets praktisch te doen. Dit kreeg vorm toen Hennie het adres kreeg van een Vietnamees die onze contactpersoon werd. Hij kent de situatie ter plekke, en schat goed in wat wijsheid is om te doen. In de loop van de jaren bewees hij ook zeer trouw te zijn in het beheren van het geld. Hennie kocht in eerste instantie op straat tien mobiel tasjes, waarop onze contactpersoon vroeg wat wil je daarmee, ons antwoord was het in Nederland te verkopen. Dit groeide uit en nu jaren later verkopen we heel veel producten ingekocht in Vietnam. Onze praktische hulp met hulp aan kinderen, zodat ze naar school konden. Dit bleek lastig, omdat je voor controle te ver weg zit, en als ze hun diploma halen ze nog geen baan krijgen tenzij er geld onder de tafel wordt gegeven, en zo werkt dat niet bij ons. Later werden het schooluniformen, fietsen, rugtassen, dekens etc. In 2018 werd de vraag gesteld om i.p.v. fietsen landbouw ploegen te geven aan dorpen waar door de slechte oogst nu nog mensen omkomen van de honger in 2019 mochten de eersten worden uitgedeeld en dit bleek een groot succes.

De Hulp aan Bhutan is begonnen met een briefje van een groep tieners met een vraag om hulp.

Ze konden namelijk geen studiebeurs krijgen en wilden ontzettend graag studeren. Inmiddels zijn de meeste van deze studenten succesvol afgestudeerd en hebben een baan.

 

Op reis door Vietnam werden we geraakt door ijverige mensen die heel slecht verdienen.

We ontdekten ook dat door goede voorlichting veel leed kan worden voorkomen.

Toen zijn we gestart met praktische hulp zoals inkoop bij naaiateliers voor een eerlijke prijs voor hun product waardoor mensen een goed inkomen hebben van de opbrengst kopen we voor dorpen in het Noorden landbouw ploegen waardoor er een betere oogst komt. Nu nog sterven mensen van de honger in dit soort dorpen. Ook geeft onze Vietnamese contactpersoon Bijbel klassen waarin ook voorlichting wordt gegeven over allerlei onderwerpen zoals bijv. Hygiëne.

Één keer per jaar bezoeken we met twee Nederlanders en twee Vietnamezen de projecten en de dorpen waar we ploegen uitdelen verder speelt zich voor ons de activiteiten in Nederland af.

We staan op diverse evenementen en verkopen in Shop in Shop winkels in Nederland waar ondertussen onze producten bekent staan als zeer hoge kwaliteit. We verkopen o.a. sjaals, omslagdoeken en jurken.

Dankzij hun producten zijn we niet direct van sponsors afhankelijk en hen ook volwaardig als collega’s mogen zien. De Vietnamezen maken zelf ons werk mogelijk. Het is prachtig om zo handen en voeten te geven aan hulp. Het is ook leuk om te weten dat zoals de kleermakers in Vietnam vol ijver onze producten maken, wij hier soms letterlijk op de grond hun spullen uitzoeken voor verkoop zoals zij dat daar ook doen.

 

Onze passie is telkens weer vol blijdschap doorgaan, als de producten door onze handen gaan denken we vaak: wat hebben we toch een mooie stichting en wat hebben we een liefde gekregen voor het land en mensen! 

 

Wat is de win/win situatie?

Wij zijn ANBI dus alleen op die basis kunnen we samenwerken, anders worden we grossier, en dat is niet de bedoeling. Graag leveren we onze producten als er geen winst op gemaakt wordt.

Partners

Met ondernemers in Deventer stimuleren wij nieuwe verbindingen . Zo leveren we samen een bijdrage aan mens , milieu, maatschappij en wereld