The Rob Foundation

Over The Rob Foundation

Tamar werkte al enige tijd in het kinderhuis Noah's Ark in Mukono. Een thuis voor bijna 200 kinderen. Kinderen die niet thuis kunnen wonen doordat de moeder is overleden bij de bevalling, de ouders zijn overleden aan HIV/AIDS of omdat de ouders nergens te bekennen zijn. Kinderen die ongewenst waren en dus letterlijk gedumpt zijn ergens. Tegelijkertijd worden er kinderen binnengebracht die ernstig ondervoed zijn. Ons vermoeden is vaak dat de ouders ook niet meer wisten waar ze nog naartoe konden voor goede hulp.

 

Het is een prachtige plek, maar niet de oplossing. Er zijn alternatieven voor ongewenste zwangerschappen zoals anticonceptie.

HIV is behandelbaar als je er maar op tijd bij bent en veel complicaties bij bevallingen kunnen voorkomen worden als je goede zorg krijgt en op de juiste plek bent voor de bevalling.

En in de meeste gevallen kan ondervoeding ook voorkomen worden en als het niet voorkomen kan worden kan het in ieder geval goed behandeld worden.

Dit zijn enkele van de redenen waarom we besloten erop uit te gaan, de dorpen in.

Rondom anticonceptie gaan veel mythes de ronde waardoor mensen het niet durven te gebruiken. Rondom HIV heerst een stigma en ondervoeding wordt vaak niet als een ziekte gezien waardoor mensen veel te laat in het ziekenhuis aankomen.

We willen het gesprek aan gaan, onderwerpen bespreekbaar maken en tegelijkertijd ook meteen de service aanbieden.

 

De hoofdactiviteit is van The Rob Foundation is outreaches. Tamar Goossens, een Nederlandse arts en tevens directeur van The Rob Foundation, is de initiator van deze outreaches. Tijdens de outreaches schenken we in het bijzonder aandacht aan zwangere vrouwen, moeders en kinderen en focussen we ons op de volgende onderwerpen :

• Ondervoeding; voorlichting en screening en daarnaast initiatie van behandeling van alle kinderen die ondervoed blijken te zijn. Het team vervolgt deze behandeling vervolgens vanuit de kliniek.

• Hygiëne: Hygiëne wordt daarbij gekoppeld aan een ander onderwerp (bijvoorbeeld hoe goede hygiëne diarree, een belangrijke oorzaak van ondervoeding, voorkomt);

• HIV/Aids: voorlichting, testen op HIV en indien men behandeling accepteert start van medicatie.

• Hypertensie (hoge bloeddruk): Afrikanen hebben genetisch gezien een hogere kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk en eten veel zout in hun dieet. We screenen mensen door het meten van de bloeddruk, informeren over medicatiegebruik en geven voorlichting over veranderingen in levensstijl om het risico op een hoge bloeddruk te doen verlagen.

• Gezinsplanning: waarbij we het belang uitleggen van een goede planning en anticonceptie gratis aanbieden om het ook daadwerkelijk mogelijk te maken;

• Vaccinatie van alle meisjes van 12 jaar en ouder die we op school tegenkomen tegen Tetanus en alle meisjes van 10 jaar tegen baarmoederhalskanker;

• Ontwormen van alle kinderen die we tegenkomen en alle kinderen tot 5 jaar ontvangen vitamine A druppels om oog-problemen te voorkomen en de ernst van vele infecties te reduceren.

• Verrichten van kleine medische ingrepen.

Soms maakt een outreach een nood zichtbaar, waar we concreet mee aan de slag kunnen. Zo heeft de stichting het project Afri-pads opgepakt om te zorgen dat meisjes ongehinderd door de menstruatie onderwijs kunnen volgen.

 

Regelmatig ontmoeten we ernstig ondervoede kinderen in de dorpen. Niet alle ouders willen een behandeling voor hun kind omdat ze meer geloven in traditionele geneeswijzen. Regelmatig komen dit soort kinderen dan uiteindelijk ook te laat in het ziekenhuis aan.

De behandeling duurt vaak lang. Sommigen patienten nemen we soms voor bijna twee maanden op. Een van die patiënten is Ekoniya. Hij was ziek en regelmatig hebben we getwijfeld of hij het wel zou redden. Zijn moeder verloor op een gegeven moment ook alle hoop en wilde het liefste naar huis terug. We zijn samen die strijd aangegaan en inmiddels is het een gezond kind.

Nog mooier, zij is een van onze ambassadeurs hier. Soms gaat ze mee de dorpen in om haar verhaal te doen en in haar eigen omgeving verzamelt ze iedereen die mogelijk hulp nodig heeft en brengt ze naar ons toe voor meer advies/behandeling.

 

Wat is de win/win situatie?

Ieder bedrijf dat graag iets wil betekenen op maatschappelijk vlak met een focus op zorg, krijgt via ons de mogelijkheid om op een hele directe wijze bij te dragen aan specifieke projecten en doelstellingen die aansluiten bij de overkoepelende Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030 zoals deze in 2016 door de Verenigde Naties zijn opgesteld.

Ons uitgebreide netwerk kan vervolgens weer gebruikt worden door hen om mensen mee te bereiken.

Partners

Met ondernemers in Deventer stimuleren wij nieuwe verbindingen . Zo leveren we samen een bijdrage aan mens , milieu, maatschappij en wereld