Stichting Kisiwa

Over Stichting Kisiwa

Als 19 jarige jongen liep oprichter Ruben Koning als vrijwilliger rond in een weeshuis in Kenia. Getroffen door de structurele armoede kreeg hij het op zijn hart om de lokale bevolking te helpen. In gebed vroeg hij wat hij kon betekenen voor de Kenianen.

In Kenia kwam hij in aanraking met een basisschoollerares (Rita) en hij was geïntrigeerd door haar verhaal: “Voorheen gaf ik elke dag les en was mijn klas gevuld met enthousiaste leerlingen. Maar sinds er geen dagelijks warme maaltijd meer wordt uitgedeeld op basisschool Kisiwa is het verschrikkelijk. De hele ochtend spendeer ik nu met het bezoeken van de koffieplantages en de straten van Thika. Daar probeer ik mijn leerlingen te overtuigen dat ze beter af zijn op school. Ze vertellen mij dat ze thuis niets te eten hebben en daarom zelf aan het werk gaan of door hun ouder de straat worden opgestuurd om te bedelen.”

Geconfronteerd met deze reactie wist Rita niet meer wat ze kon doen. Ze vroeg iedereen in haar omgeving of ze konden helpen met het opzetten van een voedselprogramma, zodat ze weer les kon geven en de leerlingen weer zicht zouden hebben op een hoopvolle toekomst.

Geraakt door dit verhaal vroeg Ruben in gebed of dit zijn roeping was en hij kreeg de bevestiging om hiermee aan de slag te gaan. Op andere scholen had hij de impact van voedselprogramma’s gezien en hij was daar van onder de indruk, vrolijke gezonde leerlingen die goede resultaten behaalden.

Onderzoek naar het falen van eerdere voedselprogramma’s op basisschool Kisiwa wezen uit dat de programma’s altijd met een blik op de korte termijn waren opgestart en om die reden ook snel weer tot stilstand kwamen. Wij zijn er voor de lange termijn, zodat kinderen op ons kunnen bouwen en zich kunnen ontwikkelen.

 

Stichting Kisiwa zorgt er voor dat kinderen uit arme gezinnen in Kenia een goede basis opbouwen voor de rest van hun leven, zodat ze stap voor stap de armoedecyclus kunnen doorbreken:

- De eerste stap hierin is het voedselprogramma. Kinderen tot groep 3 ontvangen in de ochtend een bord pap en alle kinderen van de kleuterklassen tot en met groep acht krijgen een gezonde warme lunch.

Het voedselprogramma van Kisiwa biedt uitkomst voor hun ouders, omdat ze op deze manier hun kinderen naar school kunnen laten gaan zonder dat ze verhongeren. De kinderen hoeven nu niet meer aan het werk te gaan om hun maaltijden te verdienen.

 

- De vervolgstap is het sponsorprogramma: hierbij sponsoren en begeleiden we leerlingen en hun ouder(s) voor de middelbare school en tijdens hun studie. We helpen leerlingen bij de keuzes tijdens hun studie en geven hen counseling. We fungeren als met mentor en begeleider. Het bijzondere van dit project is dat een afgestudeerde scholier na het krijgen van een baan verplicht is om weer een nieuwe leerling te sponsoren die naar de middelbare school wil. Zo zet de sponsoring zich voort.

 

In een korte tijd transformeerde basisschool Kisiwa van een half lege school zonder toekomstperspectief waar leerlingen in de pauze op de grond sliepen en het gemiddelde cijfer een 3,7 was, tot een school waar je van verre kon horen dat er kinderen aan het spelen waren, het gemiddelde cijfer een 5,7 was en waar het normaal is om door te stromen naar de middelbare school. Er was weer hoop! Dat is waar we het voor doen!

 

Wat is de win/win situatie?

- kennis van Kenia als land en als cultuur

- uitwisseling tussen basisscholen (papieren post en online; dit hebben we al met basisschool de Olijfboom). Kinderen leren van andere culturen, over armoede en hoe belangrijk goed voedsel is voor je fysieke en geestelijke ontwikkeling.

- per jaar ca een x aantal goed opgeleide studenten (door Kisiwa gesponsord), klaar om arbeidsmarkt met succes te betreden

- mogelijkheid tot sponsoring van Kisiwa om daarmee uitdrukking te geven aan maatschappelijke betrokkenheid

- internationale betrekkingen voor internationale bedrijven; een netwerk met organisaties en instellingen in Kenia creëren

- educatie en voedselvoorziening op de boerderij, die stichting KiSiWA een aantal jaar geleden is opgestart in Kenia. Aldaar leert men over het runnen van een boerenbedrijf, wat vervolgens als bron kan worden ingezet om de voedselvoorziening goed op poten te krijgen en te houden

- de olievlekwerking die ons programma in Kenia heeft. Steeds meer kinderen, jongeren en gezinnen krijgen een eerlijke kans op succes door de sponsorprogramma’s die KiSiWA heeft opgezet. Door het succes van de ‘Pay It Forward’-formule is de cirkel van voorziening rond!

Partners

Met ondernemers in Deventer stimuleren wij nieuwe verbindingen . Zo leveren we samen een bijdrage aan mens , milieu, maatschappij en wereld